Renbaan staat voor een raadsel: in korte tijd 29 paarden overleden

In de Amerikaanse staat Californië staan ze voor een groot raadsel: in een half jaar tijd zijn maar liefst 29 paarden op de renbaan overleden. Wát is er aan de hand?

De beesten stierven ter plekke op de racebaan of moesten later worden ingeslapen. Activisten willen nu dat de baan de deuren sluit, maar de renbaan weigert dat. Dierenartsen kunnen de vinger ook niet leggen op waar al die sterfgevallen precies door komen.

Zeldzaam
Zondag stierf het 3-jarige paard Truffalino bijvoorbeeld na een hartaanval. En vrijdag overleed Commandant Coil tijdens een training. Hij leed al aan een schouderblessure. Dat komt niet vaak voor, laat paardenarts Thibault Frippiat aan RTL nieuws weten. “Ongelukken met paarden zijn erg zeldzaam, vooral in Europa. Renpaarden hebben wel meer kans op ongelukken, maar in Nederland gebeurt dat maar weinig.”

Populair
In landen als Amerika daarentegen is de paardensport razend populair. “Ook mensen die niets van de sport afweten, gaan naar die evenementen om te gokken op een paard. Het is een hele happening waar veel geld in omgaat. Als er paarden sterven tijdens of na de race, zijn de drie meest voorkomende oorzaken een hartstilstand, botbreuken (vooral in de benen) en longbloedingen. Vaak sterven de beesten niet meteen, maar worden ze ter plekke uit hun lijden verlost door een arts.

Oorzaak onbekend
Waarom er in korte tijd zoveel paarden zijn overleden op deze renbaan, is voor dierenartsen en de renbaan zelf een mysterie. ABC News schrijft dat het aan de slechte kwaliteit van de grond kan liggen. Volgens Frippiat zou dat kunnen. “Dan krijg je veel botbreuken en ongelukken”, zegt hij. Maar achteraf is het vaak moeilijk vast te stellen waar een paard aan is overleden. Frippiat: “Dan wordt meestal gewoon opgeschreven dat de doodsoorzaak onbekend is”.

Bron:libelle.nl Beeld:istock/twitter

Geef een reactie

Man neemt op originele manier wraak op melkdief

Zó behoud je een gezonde hartslag tijdens het sporten