Studieschuld aflossen? Dit is hoe je dat doet

studieschuld aflossen

Je bent klaar met studeren en het werkende leven staat voor de deur. Hoewel je in de eerste twee jaar na het afronden van je studie nog niet aan je studieschuld hoeft te denken (toch nog aardig van ome DUO), moet je die toch een keertje gaan aflossen. Het ligt natuurlijk aan hoeveel schulden je hebt of je het bedrag in één keer kunt terugbetalen, of verdeeld over een aantal jaren. Hoe dan ook, tips zijn altijd welkom. We willen je daarom graag een handje helpen: zo kun je het beste je studieschuld aflossen.

Studieschuld aflossen: in het kort

Thank God hoef je jouw studieschuld niet meteen af te lossen. Zoals ik hierboven al heb gezegd, heb je nog minstens twee jaar voordat je moet beginnen met terugbetalen. En dat zou zomaar eens bijna drie jaar kunnen duren, als je bijvoorbeeld op 31 januari bent afgestudeerd. Want als je studiefinanciering stopt, begint pas op 1 januari het jaar daarop de zogeheten ‘aanloopfase’. Dat is de naam voor die periode van twee jaar waarin je nog niets hoef terug te betalen. Beter!

Na de aanloopfase start de ‘aflosfase’. Dat is het moment waarop je maandelijks verplicht een deel van je studieschuld moet aflossen. Hoeveel je per maand precies moet terugbetalen, hangt natuurlijk af van de hoogte van je schuld. Om een schatting te kunnen maken van je maandelijkse aflossing heeft DUO een rekenhulp gemaakt, een handige tool waarmee je berekent hoeveel je waarschijnlijk per maand moet betalen. Let op: om dit te berekenen moet je wel inloggen bij DigiD en je geschatte jaarinkomens bij de hand hebben.

In totaal heb je 15 to 35 jaar de tijd om je studieschuld af te lossen. Dit hangt af van de terugbetalingsregels waaronder je valt.

Tips om je studieschuld af te lossen

Is je aanloopfase bijna voorbij en begint in de nabije toekomst je aflosfase? Dan kun je je alvast voorbereiden op het aflossen van je studieschuld. We hebben een paar tips voor je op een rij gezet om dit makkelijker te maken. Zo houd je iedere maand genoeg geld over om je schuld te kunnen betalen.

Weet wat je moet betalen

Gelukkig houdt DUO in de meeste gevallen rekening met je inkomen. Dit kan betekenen dat het maandbedrag dat je moet betalen lager wordt. Soms moet je zelf een verlaging aanvragen. Dat hangt af van de terugbetalingsregels waaronder je valt. Het is in elk geval belangrijk dat je van tevoren weet hoeveel je ongeveer kwijt bent per maand. Daarvoor kun je heel makkelijk de rekenhulp van DUO gebruiken.

Maak een overzicht van je kosten en inkomsten

Nee, het is niet het meest aantrekkelijke klusje, maar wel heel belangrijk als je jouw zaken goed op orde wil hebben. Gezien je straks iedere maand een bepaald bedrag moet aflossen, is het handig om te weten of je dat ook kunt betalen (en zo niet, een verlaging van je maandbedrag moet aanvragen). Ga bijvoorbeeld aan de haal met Excel, en maak een duidelijk overzicht van je maandelijkse kosten en inkomsten (maakt niet uit als je hier niet goed in bent – als het maar een duidelijk overzicht is voor jou!).

Excel heeft ook een hoop handige rekentools die je kunnen helpen. Als je niet weet hoe die werken, schakel dan de hulp van Google en YouTube in. Vergeet niet jouw geschatte maandbedrag aan de kostenkant te plaatsen!

Koop minder en verkoop meer

Tja, hoe minder je uitgeeft, hoe meer geld je natuurlijk overhoudt. Probeer daarom je maandelijkse uitgaven te verminderen door simpelweg minder te kopen. Heb je die ene blouse echt nodig, of kun je ook wel even zonder? (Wat je ook kunt doen, is een aantal spullen verkopen. Misschien puilt jouw kledingkast wel uit en wordt het tijd een grote schoonmaak te houden. Verkoop jouw kleding bijvoorbeeld op Marktplaats of United Wardrobe. Hoe je dat het beste kunt doen, dat zeker lukken!

Bron:cosmopolitan.com Beeld:shuttershock

Geef een reactie

Namasté – De vier manieren waarop yoga je mentale gezondheid verbetert

Alles over mineralen, edelstenen én de werking ervan