Wat er gebeurd met je lichaam als je stopt met roken

Dat het niet makkelijk is om te stoppen met roken, snapt iedereen. Mensen die een poging doen om te stoppen met roken, zullen misschien een aantal veranderingen aan hun lichaam opmerken. Metro UK heeft ze op een rijtje gezet.

1. Je voelt het effect van het stoppen al binnen 20 minuten

Dit is logisch, omdat je rond die tijd je eerstvolgende sigaret zou pakken. Je bloeddruk en je hartslag zullen in deze twintig minuten dalen. Volgens een Brits medisch onderzoek zal je hartslag in dertig minuten teruggekeerd zijn op normaal niveau.

2. Na drie dagen kun je beter ademhalen

In de eerste 48 uur begint je lichaam met het schoonmaken van je rokerslongen. Je luchtwegen gaan weer ontspannen, waardoor je makkelijker kunt ademen.

3. Je voelt je frisser en opgewekt

De toename van zuurstof in je bloed heeft vele lichamelijke voordelen, zoals een mooiere huid. Ook zal het je productiviteit ten goede doen. Je zult bijvoorbeeld merken dat je je beter kunt concentreren en dat je uithoudingsvermogen beter is.

4. Meer zin in sex

Onderzoeken hebben aangetoond dat nicotine een negatief effect kan hebben op je zin in sex. Stoppen met roken zal je seksleven dus een boost geven!

5. Je voelt je gelukkiger

Roken kan dan wel helpen tegen stress, toch het maakt je echt gelukkiger als je stopt. Het zal je stemming namelijk ten goede doen als je stopt met roken en het geeft je minder kans op depressies.Win-win!

6. Het duurt dan misschien 15 jaar, maar de kans op een hartaanval wordt kleiner

Daarnaast is na tien jaar het risico op longkanker voor de helft minder dan bij iemand die is blijven roken. Wel blijf je altijd meer kans hebben op longkanker hebben dan iemand die nooit heeft gerookt. Des te meer reden om NU te stoppen.

7. Je bespaart veel, heel veel, geld

Reken zelf maar uit wat je bespaart als je stopt met roken. En wat je allemaal kunt doen met dat geld…

Bron:grazia.nl Beeld:Istock

Geef een reactie

Dit herken je als je broers en zussen hebt

Wanneer de moordenaar van hun moeder de rechtszaal binnen loopt gaan zoons door het lint